Posts

Ko Raseee?!

Image
00:49 AM Hey laman blogger 💙 Lama i fikir, terlalu lama. Kebiasaannya sebelum nak buat sesuatu tindakan i akan fikir banyak kali, fikir buruk baiknya. Kadang ter overthinking 😅 Dan akhirnya ... I ikut kata hati (yang boleh buatkan hati i tenang) Bukan mudah sebenarnya, sebab i seorang business woman (online business for almost 11 years) sejujurnya i tak nak dikenali or diketahui kerana lagi dikenali lagi banyak fitnah. Dunia akhir zaman. I nak hidup tenang, aman tenteram. I bermula dari zaman orang tak reti dan tak tahu pun apa itu niaga online. Kini (21/07/21) i undur diri dari media social (my personal not business) WHY DEACTIVATE FACEBOOK/ INSTAGRAM/ TWITTER/ TIKTOK? Orang akan kata i tengah depressed ke? or whatsoever it is ðŸĪŠ (biasalah mulut orang kan ðŸĪĢ) i dun care. Hati i Allah SWT yang lebih tahu dan faham. Ini bukan kali pertama i buat sebenarnya ðŸĪ­ pada tahun 2016 i dah buat sekali then after more than a year i active ber fb, ig and all the beradik's lah hah

Kak Sham akan sentiasa dalam ingatanku

Image
Assalamualaikum laman blogger 💙 Tengahari tadi dapat berita yang Kak Sham dah tak ada. Terkejut dan terkedu, baharu saja beberapa bulan lepas Kak Niza pergi. Kak Sham dan Kak Niza adalah rakan seniaga Jamu Ratu Malaya (JRM) dulu. I stop niaga jrm pada tahun 2019 sebab nak focus brand sendiri. Join as a pengedar jrm awal tahun 2017 tak silap. Dalam tempoh 3 tahun itu i berkenalan dengan ramai kakak, sebab i paling muda masa tu, dan banyak juga dapat ilmu dan pengalaman. I masa tu aktif join apa2 aktiviti yang Kak Yati ( Stokis JRM Klang ) dan JRM HQ anjurkan. Kenangan yang paling best dan sentiasa diingati masa GlamCamp di Rumah Hutan Bonda Rozita pada tahun 2018 tak silap. Masa itulah i kenal dengan Kak Sham, sebab kami satu bilik masa tu bertiga dengan Kak Ain. Orangnya lembut ja, ada lesung pipit dua2 belah pipi, wajahnya manis, tak lekang dengan senyuman. Pandang orang tu i dapat rasa yang dia sentiasa fikirkan yang baik2 saja dgn org disekelilingnya. Lepas dapat berita ketiadaan

Terlalu banyak PLAN

Assalamualaikum WBT laman blogger 💙 Jam menunjukkan pukul 01:01 AM (nice number, kebetulan) 😚 Hari ini saja nak menulis, Bella nih celik je mata fikir bisness. Hari2 sentiasa fikir pasal bisness. Tak tahulah passion tu datang dari siapa? Abah Ibu jenis yang tak minat bisness, mereka prefer anak-anak dia kerja kerajaan jadi cikgu, polis, kerja makan gaji lah. Tapi tulah sorang pun anak mereka tak dapat kerja government. Dapat bakal menantu kerja kerajaan pun dah okay rasanya kot, haha ðŸĪŠ Insya Allah, Aamin. Ada orang melihat Bella nih kadang nampak biasa-biasa. Ada suatu masa dan situasi nampak bijak pula minah nih ðŸĨī Kadang nampak macam budak-budak pula ðŸĪĢ Manusia nih ada banyak personality dan air muka. Air muka bersama keluarga lain, dengan kekasih lain, dengan sahabat lain, dengan stranger juga lain. Setiap orang pasti akan nampak berbeza dengan orang-orang tertentu. Bella pula perangainya tak mudah mesra dengan stranger, bukan jenis yang mulakan perbicaraan dulu. Bella lebih sele

Buka Puasa di Orchid Restaurant, Kampung Bharu KL

Image
01/05/2021 19 Ramadhan 1442H Assalamualaikum WBT 💙 Kelmarin Mr Cool whatsapp kata ... " Esok nak berbuka dengan abang tak? " Me : Meshtilah nakkkkkkkkk! ðŸĪŠðŸ™ˆ Makanya Bella pun bersiap lah tanpa tahu berbuka kat mana. Mula2 tu op koss kami singgah Wadi Hadramawt, my most favorite dine in arab restaurants! ðŸĪĪ Sampai je tengok atas meja dah banyak reservation ðŸ˜Đ Kami pergi pula ke The Castle risau parking payah pula, pusing lagi cari tempat lain masuk ke Kampung Bharu KL. Masuk Marakesh Restaurant pun penuh juga. Then, last singgah Orchid Restaurant. If penuh juga Bella plan berbuka di kedai mamak saja ðŸĪ­ Alhamdulilah terima. Tapi tulah by buffet, Mr Cool kurang minat katanya, tapi kerana tiada pilihan, kami buat booking je lah. Harga Buffett Ramadan RM39.90/pax total per couple RM79.80 Semasa beberapa minit saja lagi nak berbuka kena beratur panjang tau. Masya Allah punya lah ramai manusia! Bella dah start to pening2 dah 😅 (no wonder Mr Cool tak suka buffet ramadhan ðŸĪĶ) Dimas

Masak Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

Image
Hello and Assalamualaikum WBT, Happy Chinese New Year to all. Hari ini hari terakhir cuti, esok sambung kerja, sekejapnya masa berlalu. Mood rajin ditambah lagi dengan cuaca yang cantik maka terjadilah hidangan tengahari ini, Asam pedas ikan jenahak stail Melaka. Traffic blog menunjukkan ramai yang singgah di post resepi. Jadi bermula tahun ini saya akan share segala ilmu masakan kepada anda semua. Moga ianya membantu kalian.  JOM MASAK !

Resepi Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

Image
Hello and Assalam love,  Happy Chinese New Year to all. Hari ini hari terakhir cuti, esok sambung kerja, sekejapnya masa berlalu. Mood rajin ditambah lagi dengan cuaca yang cantik maka terjadilah hidangan tengahari ini, Asam pedas ikan jenahak stail Melaka.   Traffic blog menunjukkan ramai yang singgah di post resepi. Jadi bermula tahun ini saya akan share segala ilmu masakan kepada anda semua. Moga ianya membantu kalian.  JOM MASAK ! credit to facebook pages DAPUR DJM BAHAN - BAHAN : =============== 3 biji bawang merah 5 ulas bawang putih 1 sudu jintan manis 1/2 sudu jintan manis 1/2 sudu ketumbar 1/2 sudu lada hitam 1 mangkuk besar Cili kisar 1 inci belacan 1 inci halia 1 inci kunyit hidup 5 batang serai dititik Daun kesum Bunga Kantan 1 ekor ikan jenahak Asam jawa   STEP 1 : Hiris bawang merah dan bawang putih. STEP 2: Tumbuk jintan manis, jintan putih, ketumbar, lada hitam, halia dan kunyit hidup.

Login 5 akaun Instagram sekaligus di phone

Image
Salam/Hello rakan Instagram! Akhirnya, kita dah boleh login 5 akaun sekaligus di phone. Kali ini, tidak lagi menggunakan Klon Instagram. Tapi, menggunakan apps Instagram yang original sahaja. Bagaimana login 5 akaun? 1. Pergi ke Setting di Instagram 2. Skrol sehingga bawah sekali 3. Klik pada Add Account