Posts

The Unspeakable Voice #1

KADANG - KADANG MERASA   Ada banyak kesah yang ingin diceritakan, tapi risau dengan suasana semasa, kerana tidak semua orang diberi rezeki memahami. Disebabkan itu diri ini jarang bercerita kerana khuatir salah faham, dan bakal mengundang hasad. Lebih bercerita mengenai makanan, alam, dan binatang. Sangat kurang share kebendaan, kerana empunya diri tidak hairan itu semua, tetapi tidak juga mencela atau mengata pada yang suka berkongsi. Setiap orang punya pilihan dan selera tersendiri. Prinsip diri, jika diri rasa sedih, ada lagi yang lebih sedih. Jika rasa diri dah kaya, ada lagi yang lebih kaya. Jika rasa diri sedang bahagia, ada lagi yang lebih bahagia. Tidak semua orang mampu merasa sensitivity terhadap tenaga disekelilingnya. Jika boleh, diri akan lebih memahami setiap manusia dan sifat merendah diri akan sentiasa menebal. Diri updated mengenai kasih sayang, moga-moga yang tiada, dapat merasai. Diri updated mengenai masakan, moga membantu pada yang buntu dengan rutin. Diri updated

Kristal untuk Ibu

Image
Kristal untuk Ibu 💚 Di rumah bella seorang saja yang (tertarik) sentiasa amalkan terapi diri. Hari-hari mandi bunga🌹 bella nih. Sehari kadang berkali-kali. Kristal pula bella start pakai dari awal tahun selepas scan aura, beli Red Agate + Onyx dulu. Selang beberapa bulan beli pula Super 7 bracelet. Tapi beli yg kecil, sebabnya bella dapat rasa energy nya sangat strong, sekarang dah dapat rasa, bella ready untuk pakai saiz Super 7 yang lebih besar. Insya Allah. Suatu hari tu seminggu sebelum arwah pergi, ibu tiba-tiba kata dia rasa tenang bila tengok kristal super 7 yang bella pakai. Ibu kata mula-mula kakak pakai nampak tak menyerlah, semakin lama ibu nampak makin cantik, makin bersinar berkilat ✨ Padahal lebih setengah tahun dah nih bella pakai. Dia baru nampak kristal tu cantik. Then bella buka Instagram @qamara.butiq tunjuk kat ibu. Okay ibu ... tengok gambar2 kat sini, yang mana ibu nampak paling cantik ibu bagi tahu bella. Sejujurnya bella dah tahu dan dapat rasa w

Cleansing

Image
15:28 PM Hey Blogger ✨ Minggu ini i removed and make cleansing luar dalam 😅 maksudnya disini di fb dan ig i removed or block orang yang i rasa i nak lepaskan. Kadang biasalah kehidupan pasti kita ada perselisihan pendapat (teraniaya atau dianiaya), i kebiasaannya ambil langkah undur diri. I beralah tapi ada yang masih lagi jadi friends and followers i di medsos. Bagi i, i faham istilah people come and go. Sama ada hadirnya mereka itu baik atau tak baik tertakluk pada seseorang itu untuk menerima or convert it to a positive things. Allah swt hadirkan kita hambanya itu pasti bersebab, iaitu untuk perbaiki akhlak dan dugaan itu akan lebih mematangkan kita. I perasan ramai yang datang kembali or contact i balik, maybe tanya khabar or saja nak dengar suara i or maybe nak tengok sama ada i reply or tak whatsapp mereka untuk tahu i masih lagi marah atau tidak. Sehingga kini i masih belum terima magic words dari insan-insan ini. MAGIC WORDS - I'm Sorry ✨ I dapat rasa mereka tak tenang seb

Need to change something?

01:15 AM Hey blogger 💙 Macam biasa i tak boleh tidur, i kena menulis. Perkara yang bermain di fikiran i sekarang nih, i seperti inginkan sesuatu yang baru. I dah mula rasa i perlu buat sesuatu yang i tak pernah buat lagi. Bisness sekarang dah bukan my passion. Ia nya perubahan yang sangat pelik, kerana sejak tahun 2011 i sangat2 suka buat bisness (ter obses juga), sekarang ia hanya untuk my income saja plus i suka jual produk kesihatan. Bagi lah produk apa pun, dengan hanya berbekalkan data bahan sesuatu produk tu, insya allah i boleh kupaskan. Bisness i sekarang page dan ig djm cosmetics, djm group global, djm boutique, djm sambal semua i temporary deactivated and unpublished. I satukan djm cosmetics + djm beauty herbs = DJM BEAUTY sahaja. Kerana i rasa i lebih suka bercerita dan jual sesuatu yang membaik taraf kehidupan manusia dalam kesihatan tubuh badan. DJM Boutique pula i minta adik focus di shopee saja, since sales dia banyak di situ. Jadinya i ada satu sahaja bisness yang akan

My Dreams

01:21 AM Hey Blogger 💙 Currently I'm been thinking of what to do next. My new ambition. Bila sudah ke fasa peralihan umur yang baharu, diri ini merasa inginkan sesuatu terbaru, yang belum pernah dilaksanakan. My Current Ambition : 1) I nak ada satu bisness yang stabil dan punyai kewangan yang lancar,  dalam masa yang sama bisness itu berjaya memberi gaji yang lumayan pada pekerja. Cthnya : Jika average gaji sekarang adalah RM1,000 seorang dan pasangan suami isteri itu perlukan min RM3,000 setiap bulan untuk kelangsungan hidup. Rumah sewa beli RM1,000 Kereta bulanan RM500 Bil Air, Bil Letrik RM300 Kos makanan RM1,000 Kos servis apartment RM200 Total RM3,000 (secara kasarnya) Itu belum termasuk kos keperluan anak. Jadinya apa yang i fikirkan adalah zaman kini keluarga memerlukan gaji yang tinggi untuk kelangsungan kos sara hidup yang semakin meninggi. I bercita-cita if i diberi peluang itu, i nak offer gaji RM5,000 seorang jika average gaji semasa RM1,000++ kerana i tak tahu zaman t

Ko Raseee?!

Image
00:49 AM Hey laman blogger 💙 Lama i fikir, terlalu lama. Kebiasaannya sebelum nak buat sesuatu tindakan i akan fikir banyak kali, fikir buruk baiknya. Kadang ter overthinking 😅 Dan akhirnya ... I ikut kata hati (yang boleh buatkan hati i tenang) Bukan mudah sebenarnya, sebab i seorang business woman (online business for almost 11 years) sejujurnya i tak nak dikenali or diketahui kerana lagi dikenali lagi banyak fitnah. Dunia akhir zaman. I nak hidup tenang, aman tenteram. I bermula dari zaman orang tak reti dan tak tahu pun apa itu niaga online. Kini (21/07/21) i undur diri dari media social (my personal not business) WHY DEACTIVATE FACEBOOK/ INSTAGRAM/ TWITTER/ TIKTOK? Orang akan kata i tengah depressed ke? or whatsoever it is 🤪 (biasalah mulut orang kan 🤣) i dun care. Hati i Allah SWT yang lebih tahu dan faham. Ini bukan kali pertama i buat sebenarnya 🤭 pada tahun 2016 i dah buat sekali then after more than a year i active ber fb, ig and all the beradik's lah hah

Kak Sham akan sentiasa dalam ingatanku

Image
Assalamualaikum laman blogger 💙 Tengahari tadi dapat berita yang Kak Sham dah tak ada. Terkejut dan terkedu, baharu saja beberapa bulan lepas Kak Niza pergi. Kak Sham dan Kak Niza adalah rakan seniaga Jamu Ratu Malaya (JRM) dulu. I stop niaga jrm pada tahun 2019 sebab nak focus brand sendiri. Join as a pengedar jrm awal tahun 2017 tak silap. Dalam tempoh 3 tahun itu i berkenalan dengan ramai kakak, sebab i paling muda masa tu, dan banyak juga dapat ilmu dan pengalaman. I masa tu aktif join apa2 aktiviti yang Kak Yati ( Stokis JRM Klang ) dan JRM HQ anjurkan. Kenangan yang paling best dan sentiasa diingati masa GlamCamp di Rumah Hutan Bonda Rozita pada tahun 2018 tak silap. Masa itulah i kenal dengan Kak Sham, sebab kami satu bilik masa tu bertiga dengan Kak Ain. Orangnya lembut ja, ada lesung pipit dua2 belah pipi, wajahnya manis, tak lekang dengan senyuman. Pandang orang tu i dapat rasa yang dia sentiasa fikirkan yang baik2 saja dgn org disekelilingnya. Lepas dapat berita ketiadaan