Check Kelulusan MQA

Kolej korang ada kelulusan MQA TAK??

Assalamualaikum dearest ^_^ wink wink.. 


Sihat semua ?? Ok.. sekarang ni boleh dikatakan selepas SPM semua sambung belajar di University kan kan ??? Ok, jangan terpengaruh dengan keistimewaan yang di offer, sebelum masuk atau memilih kolej perlu check kelulusan dari MQA.


Apa tu MQA??

Ok MQA nih nama short font senang nak ingat haha *_^, full name dia adalah Malaysian Qualification Agency, Segala macam detail korang boleh cari dalam nih yang berkenaan sahaja la yeee ^_^. So setiap kolej perlu ada code kelulusan dari MQA, lau x sijil korang x laku buat penat je belajar sampai nak pecah otak haha .. tau-tau xd qualification, kan kes naya tuh... banyak da berlaku tau.. selalunya harga kos yang ditawarkan RENDAH dan CEPAT.. Biasalah zaman sekarang ni sume ye nak cepat, tolong sabar yeee.. biar lambat asal selamat. betul x?? ^_^ Kebanyakkan student nih ada masalah nak apply kerja, lau company tu jenis x check detail, memang luck korang lar.. tapi sekarang nih procedure semakin ketat, sume ye nak yang tulen. 

Macam mana nak check ??

Ok tengok nih Bella da print screen cantik2 nak tunjuk kat korang puye pasal haha .. ^_6
Check it out !! =)



Firstly pi search dengan pak cik google or click je link nih www.mqa.gov.my ^_^.. Korang akan jumpa pages macam gambar kat atas tuh. Klik MQR.



Pastu Akan keluar pages cam nih. Masukkan full name kolej korang kat kotak ketiga tuh. pastu ENTER.




Oraite akan keluar sume detail course, be careful x semua course ada ya, jadi check apa course korang, ada tak??

Contoh Bella mek course Diploma Accounting, ok da jumpa clik details, untuk tau lebih lanjut.




Haaa... tengok tuh sume details penting keluar, so take noted kat details yang korang nak, haaa lagi satu tengok date bila tamat MQA tu ye, ada separuh kolej first dy ad daftar kelulusan but after tarikh luput or tamat da x renew da.. be careful dear. 

Ok dapat x code MQA yang korang nak?? Lau x clear image tuh click ea confirm jelas puye bahahaha *_*.. Good Luck.. Hope this tutorial help u. See u in next entry ya .. 


To be Continued.....



With Love ^_6


Lau dapat tu cemment la ye .. jangan sonyap jek.. ^_^

Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kristal untuk Ibu

Buka Puasa di Orchid Restaurant, Kampung Bharu KL

Kak Sham akan sentiasa dalam ingatanku

Terlalu banyak PLAN

Seminar IMKK (Intensif Magnet Kekayaan & Kejayaan)

Masak Asam Pedas Melaka Ikan Jenahak

Ko Raseee?!

Trip to Langkawi: Island Hopping Beras Basah Island, Eagle feeding, Tasik dayang bunting

My Dreams