Posts

Showing posts from December, 2014

Sup Cendawan Ayam

Image
Assalamualaikum ... :) Sup cendawan bersama ayam Ibu bella pantang nampak cendawan, mesti nak beli kesukaan my mum, bella kurang minat tapi lepas makan sup nih terus terkenan pulak he...he... Kebetulan masing-masing semua sakit perut asyik makan pedas jadi kita masak yang simple sahaja. Bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut. 1. Cendawan 1 peket (tak kisah la jenis apa pun) 2. Ayam 1 ekor 3. Pati ayam Nor 2 kiub 4. Bawang Holland 1 biji 5. Halia 6. Air 7. Daun Sup & Daun Bawang Cendawan TIPS: Lau nak rasa manis-manis dan lembut cari cendawan jenis comel - comel :) Bahan - bahan Bawang Holland tu besar kan, potong separuh untuk tumbuk lagi separuh untuk buat bawang goreng. Tumbuk bersama dengan bawang putih. Halia cuma cincang dadu sahaja.  JOM KITA MULAKAN! Bawang goreng Setiap kali masak jika guna bawang goreng bella akan goreng dahulu, kemudian minyak balances goreng tadi bella gunakan untuk tumis masak sup tu,

Masak Lemak Cili Api Ikan Talapia Negeri Sembilan

Image
Assalamualaikum :) Masak Lemak Cili Api Ikan Talapia Negeri Sembilan style  Setiap hari minggu bella akan diberi tugasan oleh ibu untuk memasak, sebab hari biasa turn ibu bella yang masak. Jadi ini dia resepi dari anak nogori yang simple lagi podeh. Bahan - bahan yang diperlukan adalah seperti berikut. 1. Cili Padi Kampung 2. Kunyit hidup 3. Halia 4. Serai 5 batang 5. Santan 1 kilo 6. Ikan Talapia 7. Tomato (Hiasan) Bahan untuk dikisar (Cili Api, Kunyit hidup, Halia)  Cili Api tu ikut suka korang lau nak podeh letak la banyak-banyak, untuk kunyit hidup cukup untuk bagi kekuningan sahaja, halia guna sikit ja ukuran ibu jari korang, nak bagi hilang bau ikan talapia tu. TIPS: Jangan letak banyak-banyak kunyit hidup tu sebab nanti lauk akan ada rasa dan bau maung. Selain dari ikan air sungai tak perlu letak halia, kegunaan hanya untuk menghilangkan sikit bau sungai ikan tu sahaja. Ikan Talapia TIPS: Cara hilangkan bau ikan sungai, basuh sebersihnya s

Cabaran 30 | Hari 2: 5 Cara Memenangi Hati Anda

Assalamualaikum, Sampai je ofis terus mengadap komputer haha, excited punya pasal nak update entry untuk 5 Cara Memenangi Hati den. Okay..! Let's typo. 1. Belanja den Makan Yes! Makan can make me relaxed. Anything den lau bap makan ni sangat simple, tak kisah warung tomyam lagi best. Den suka makan masakan cina, suka sup - sup dia, hirup fuhh cam segala urat kepala and kentut legooo . Ehh. haha. Den akan mengamuk bila time lapor. Jadi kena sumbat bagi kenyang baru lah senyum naik ke dahi.  2. Bawa den Jalan- Jalan Den memang suka jalan - jalan, selagi kaki tu tak sakit den akan berjalan sampai malam pun boleh. Sebulan at least sekali mesti den akan keluar pergi jalan-jalan tak kisah lah window shopping je pun okay. Tapi susah lah lau keluar tu tak beli something heks. Den suka membeli lagi-lagi baju and shawl. Lau luar selangor lagi lah suka haha. 3. Senyum Senyum ni sejenis pnyakit berjangkit, lau kamu senyum mesti ada orang senyum balik, kecuali kamu alien

Cabaran 30 | Hari 1: Gambar terbaru anda dan 5 fakta tentang diri anda

Image
Assalamualaikum, Nasib la den suka bergambor lau tidak jenuh nak snap gambar semata - mata untuk cabaran 30 hari blog ni. Kebetulan fon baru ok lah lau tidak tab den tu asyik kena shock je haha jammed! sangat sememeh sebab pic ni disnap waktu nak g keje, cam blur blur heks 5 Fakta Tentang diri den. 1. Den suka Lace/ Renda/ Wool/ Flora Selepas raya tahun ni, tetiba den jatuh cinta and passion dengan segala benda yang ada Lace, corak Flora, Knit, and wool. Kekadang sampai obses pun ado juga. From head to toe semua nak Lace. Entahlah den rasa macam sangat fix dengan jiwa haha. Actually one of my best fwen dia tegur pakain den, setelah den tanya "AKU NAMPAK TUA KE WEYH?" maybe sebab muka den matured kot. So den tukar fesyen ke arah Dolly Lace :p    My ASUS phone cases pun Lace  Shawl pun Lace, baju kebanyakkannya color kain buruk (adik den katakain buruk sebab cam soft old gitu haha) how dare you.  2. Den suka DIY Den tak do lah rajin s

30 days blog challenge

Image
Assalamualaikum,  Jejari menaip tanpa arah tujuan, untuk melenyapkan setting dalam kepala yang mahu zzzz. Den bukanlah pnggemar update blog tetapi kadang-kadang tu bila upload something di laman muka buku, macam panjang je, macam nak cerita lelebih je heks. Tetapi idea ni beku weyhh. So find out this 30 days blog challenge at least ada banyak benda yang den boleh update. Banyak kan! wooo idea melimpah limpah ni haha Okay tangan gatal ni nak menaip.  Bye.  Good Luck.